Wielkanoc to ciepłe, domowe i bardzo wiosenne święto. Istnieje wiele sposobów na to, jak w tym czasie udekorować dom, dzisiaj proponujemy wykonanie jajek z masy solnej. Można nimi ozdobić gałązki włożone do wazonu.
Co robimy:
Będziemy potrzebowali:
• Masę solną
• Koronkową serwetkę, stare ubrania z ozdobnymi wyszyciami
• Stemple, figurki
• Farby
• Igłę, nić, sznurek
Przepis na masę solną:
• 1 szklanka mąki
• 1 szklanka soli
• ½ szklanki wody
1. Przygotowanie masy solnej:
Do mąki dodajemy sól i wodę. Całość ugniatamy tak długo, aż powstanie jednolita masa.
2. Powstałe ciasto wałkujemy do grubości ok. 0,5 centymetra.
3. Na powierzchni masy solnej odciskamy wybrany przez siebie motyw (serwetkę, ozdobę, itp.)
4. Korzystając z foremki w kształcie jajka lub wyciętego z papieru szablonu wykrójcie tyle form, na ile pozwoli wam ilość rozwałkowanego ciasta.
5. Za pomocą igły zróbcie dziurkę w górnej części jajeczka – przewleczecie tam sznurek, na którym będziecie mogli zawiesić swoją ozdobę.
6. Tak przygotowane ozdoby połóżcie na blasze i włóżcie do piekarnika w celu wysuszenia. Powinno to trwać około godziny. Używając termoobiegu nastaw piekarnik na temperaturę 50°C. Jeśli korzystacie tylko z dolnej i górnej grzałki bez cyrkulacji, to temperatura powinna wynosić 60°C. Warto dodatkowo zostawić delikatnie uchylone drzwi piekarnika, tak aby do środka dostawało się powietrze. W tym celu można wykorzystać na przykład zwykłą, drewnianą łyżkę i odpowiednio włożyć ją w szczelinę. Po upływie godziny należy domknąć piekarnik i piec swoje ozdoby, przez kolejne 50 minut w temperaturze 120°C z termoobiegiem lub 130°C bez niego.
Jeśli macie więcej czasu, a nie chcecie korzystać z piekarnika, to możecie pozostawić ozdoby w suchym i ciepłym miejscu. Po dwóch dniach będą twarde i gotowe do zawieszenia.
7. Na koniec można pomalować jajka farbkami. Gdy będziecie już zadowoleni z efektu, wystarczy przełożyć sznurek przez dziurkę, związać go, a następnie powiesić swoje dzieła w wybranym miejscu i cieszyć się własnoręcznie wykonanymi ozdobami.
Polecamy filmik:
Komentarze
Prześlij komentarz