Marnowanie jedzenia to dość powszechny problem. Warto zastanowić się nad tym, co wkładamy do koszyka podczas wizyty w sklepie. Zapoznajcie się z informacjami, które dla was przygotowałyśmy. Być może ta wiedza przyda się wam i waszym bliskim. Kto wie, może staniecie się domowymi doradcami ds. żywności i nieraz pomożecie np. w przygotowywaniu posiłków :)
Dlaczego tak się dzieje?
- Kupujemy zbyt duże ilości jedzenia. Często nie jesteśmy w stanie tego przejeść.
- Szykujemy zbyt duże porcje, przez co sporo jedzenia zostaje na talerzu.
- Źle przechowujemy żywność, co z kolei doprowadza do szybkiego psucia się tych produktów.
źródło: garneczki.pl
Jak temu zaradzić?
- Zanim wybierzemy się na zakupy zróbmy listę. Kupimy wtedy to, czego tak naprawdę potrzebujemy.
- Starajmy się planować posiłki na kilka dni do przodu.
- Zwracajmy uwagę na datę ważności umieszczoną na opakowaniu (po upływie tego terminu, produkt nie będzie nadawał się do spożycia).
- Możemy też zakonserwować żywność (np. zamrozić, uwędzić, ukisić). Nasze ulubione produkty czy też dania zostaną z nami na dłużej.
Nadprogramowe ilości jedzenia wcale nie muszą trafić do kosza. Oto kilka pomysłów, w jaki sposób można wykorzystać to, co nam zostało.
A oto wskazówki, co i gdzie w lodówce powinno się znaleźć.
źródło: garneczki.pl
Komentarze
Prześlij komentarz