Dziś serwujemy smakowite sakiewki z ciasta francuskiego z pomidorem i salami.
To kolejna propozycja dla lubiących łatwe w wykonaniu i smaczne przekąski. Świetliczaki przygotują ją samodzielnie lub z niewielką pomocą rodziców.
To kolejna propozycja dla lubiących łatwe w wykonaniu i smaczne przekąski. Świetliczaki przygotują ją samodzielnie lub z niewielką pomocą rodziców.
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 średniej wielkości pomidory
- 1 kula sera mozzarella
- 12 plasterków salami
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 jajko
Nastawiamy piekarnik na 200°C.
Umyte pomidory kroimy w grube plastry a kulę mozzarelli ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego 12 kwadratów.
Na każdy kwadrat ciasta kładziemy plaster pomidora, salami, trochę sera i posypujemy z góry suszoną bazylią.
Na koniec zawijamy do środka rogi ciasta i z wierzchu smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem.
Sakiewki pieczemy w 200ºC przez 15 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony
Komentarze
Prześlij komentarz